Thursday, January 28, 2010

cara-cara membuat sandwich sardin yang sedap

(Nota penulis: Since this is the TOP POST throughout the year.. ada sedikit penambahbaikan perlu dibuat. Ia sedikit formal dan tak terlalu menceceh seperti sebelum ni.)

Berikut adalah cara penyediaan sandwich sardin yang mempunyai rasa yang sangat marvellous, saya jamin. Penyediaan ini adalah untuk kapasiti satu tin sardin bersaiz besar.
  1. Pertama sekali sediakan satu tin sardin, sebiji timun, sebiji bawang besar, 2 biji limau nipis, dua biji cili merah (ikut kesukaan) dan Sos cili secukupnya. Pastikan sardin yang anda beli adalah halal dan diyakini. (nota: biasanya saya menggunakan sos cili jenama Kimball).
  2. Potong2 cili merah kecil2 bentuk cam dadu/empat segi kecil-kecil, sama juga untuk timun dan bawang. (jangan lupa basuh dulu bersih2 sebelum potong).
  3. Keluarkan ikan sardin dari tin, asingkan ikan dan sosnya. Hancur-hancurkan ikan sardin menggunakan garfu. Jangan buang sosnya.
  4. Selepas ikan siap dihancurkan,campurkan semula ikan sardin tadi dengan sosnya, kemudian gaulkan dengan semua timun, bawang dan cili merah yang dah dipotong kecil2 tadi. Perahkan limau nipis ke dalam sardin.
  5. Tambah sedikit sos cili secukup rasa. Lagi banyak sos cili, rasanya lebih manis dan sedap. (Jangan tambah garam, aji no moto atau sebarang perasa lain.. tapi kalau nak tambah juga, saya tak larang..)
  6. Siap untuk dimakan! Hidangkan bersama roti yang anda suka.
  7. Jangan lupa makan dengan sopan dan tertib, dan jangan lupa baca basmalah. Sangat digalakkan untuk makan secara berjemaah bersama keluarga.
notakaki:
-Untuk hidangan dua atau tiga tin, boleh sediakan mengikut kesesuaian kauntiti sandwich yang hendak sisediakan.
-boleh juga kalau nak masak sardinnya sebelum atau selepas hidangan siap, lebih afdhal..

Semoga berjaya! ^_^

2 comments:

Ithnin's FaMilY said...

salam..hehe best nye sandwich,,posr laa sini sikit..hihi..

norashikin rahmat said...

ohh? saye pun nak sandwich jugalah, aliff. :p instruction dah ada, cubalah sendiri.. :P. er,..tambah satu lagi. kasi perah limau purut sikit.

 

.it is the best of times..it is the worst of times. | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger TemplatesPrinter Ink Replacement